Afdrukken

Inleiding
Het maken van een route valt niet altijd mee en dit artikel probeert je een handje daarbij te helpen.

Een route maken, hoe doe je dat?

Schermafbeelding_2022-08-13_om_09.51.25.pngSchermafbeelding_2022-08-13_om_09.50.49.pngEr zijn verschillende programma’s om een route te maken die een Garmin of een Tomtom kan gebruiken. De bekendste is waarschijnlijk Garmin Basecamp. Maar Tyre is ook een prima programma. Ook Tomtom heeft zijn eigen programma. En zo zijn er vast nog meer. Een route aanleveren voor een clubrit wordt in GPX-formaat gedaan. En zorg dan dat zowel de route als het spoor (ook wel track genoemd) in het gpx-bestand is opgenomen. Elk navigatietoestel kan dat formaat aan.

Een route of een spoor; wat is het verschil?

Een route
Een route bestaat uit punten op de kaart. Je toestel maakt een route langs die punten die afhankelijk is van de instellingen in dat toestel. Je vindt dat vaak terug in het navigatie-menu van je toestel als “kortste” of “snelste” route. Die instelling maakt dus dat de werkelijke route die je gaat rijden er heel anders uit kan zien tussen verschillende navigatietoestellen. De kaart die in het toestel zit kan anders zijn, de instellingen hoe de route te rijden kunnen anders zijn en zo zijn er nog wel wat mogelijke oorzaken van verschillen.

Spoor
Een spoor is letterlijk een spoor van heel veel puntjes op de kaart. Bij een spoor is het niet van belang welke instelling je toestel heeft. De manier om een spoor te laden, verschilt van een route. Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing van je toestel. Of kijk op Youtube. Je rijdt met een spoor altijd de route zoals de uitzetter deze heeft bedoeld.Maar zet wel het herberekenen in je Garmin uit! En als je van de route afwijkt, moet je zelf de weg terug naar de route vinden.

Garmin of Tomtom?
Een Garmin kan zowel een route als een spoor eenvoudig laden. Je sleept het gpx-bestand gewoon in Basecamp en kopieert het naar je Garmin. Een Tomtom kan eigenlijk alleen met een spoor overweg. Je laadt een spoor in je Tomtom door het spoor te importeren in MyDrive. Je kunt van elk gpx-bestand met een route een spoor maken via de website http://www.gpsvisualizer.com. Kies het te converteren bestand, selecteer als uitvoer "gpx" en de route wordt omgezet. Even het resultaat downloaden en je bent klaar voor de import in je Tomtom. Op de website zal meestal een route en een spoor in het gpx-bestand staan, dus dit zal meestal geen probleem zijn.

Een route samenstellen
Een route staat dus uit punten op de kaart. En je toestel maakt dus afhankelijk van de instellingen daar een route van die je gaat rijden. Om er zeker van te zijn dat iedereen (nou ja, de meesten) dezelfde route rijden, moet je route dus uit voldoende routepunten bestaan. En zet die op een tactische plaats neer. Een goed voorbeeld is om het routepunt net na een afslag te zetten i.p.v. net voor de afslag. Zo dwing je de route om de juiste kant op te gaan.

Als je de route hebt gemaakt, kun je deze narijden. Dan maken de meeste navigatietoestellen een spoor aan dat laat zien waar je hebt gereden. Kopieer dit spoor naar je programma en controleer de route. En pas die als nodig aan.

Een route controleren
Als je een route naar tevredenheid hebt samengesteld, laat dan de route herberekenen met de verschillende instellingen (korte, snelste, auto, motor, enz) dan moet de route er dus elke keer hetzelfde uitzien als het spoor. Ze moeten op elkaar liggen.. Zo niet, dan heb je dus nog een routepunt nodig op de plaats van de afwijking. Je kunt ook de route kopiëren en de kopie met andere instellingen herberekenen. Dan wordt het verschil ook zichtbaar. Maar met een spoor om te vergelijken gaat dit m.i. handiger.

Exporteer zowel de route als het spoor naar een gpx-bestand en stuur dat (tijdig!) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Harde / softe routepunten

Nieuwere Garmin-toestellen kunnen maar een beperkt aantal 'harde' routepunten aan, een stuk of 30 maximaal. Maar veel meer 'softe' routepunten. Softe routepunten zijn routepunten waar geen waarschuwing hoeft te worden gegeven dat je een routepunt nadert. In de praktijk zet vrijwel elke Garmin bezitter alle routepunten op 'niet waarschuwen', wat dus van een routepunt een soft routepunt maakt. Doe dit voor alle punten, behalve de eerste en de laatste in de route. In Basecamp selcteer je hiervoor de routepunten die je soft wilt maken en je klikt er op met je rechter muisknop. In het snelmenu dan dan verschijnt kies je 'niet waarschuwen'. Tomtom's hebben hier geen last mee. Oudere Garmins ook niet.

Hulpmiddelen bij het maken van een leuke route
Voor de Garmin is er de Onroute-kaart. Een kaart die speciaal voor het maken en rijden van leuke routes is gemaakt door Waypoint in Moordrecht. Als je deze kaart gebruikt om een route te maken, moet je die vervolgens wel op een normale kaart “overtrekken”. Niet iedereen heeft die Onroute-kaart in zijn toestel zitten.

Kijk ook eens op Kurviger.de om alvast een start te maken met een route. Het idee is hetzelfde als bij de Onroute-kaart, maar dit is een internetpagina waar je een bochtige route kunt samenstellen. Je kunt een verschillend begin- en eindpunt gebruiken of een rondrit laten maken door de website.

Veel informatie over navigatietoestellen en tips hoe je het optimale uit je toestel haalt is ook op Youtube te vinden. Zoek op “Mr GPS” en je vindt een schat aan informatie.

Aanvullingen en verbeteringen
Mocht iemand aanvullingen hebben op dit artikel, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Succes met het maken van een route. En veel plezier met het rijden daarvan met de andere leden van MC Ons Genoegen ’45!