Routes worden steeds vaker aangeboden als GPS-route. Vaak zal dat voor een Garmin-toestel zijn. De bestanden van de route worden in verschillende formaten aangeboden:

  • Garmin GPX-formaat
  • Garmin GDP-formaat

Hieronder lees je meer hierover.

Bestandsformaten Garmin

Het GDP-formaat kan gewoon worden geopend aangezien dit een eigen bestandsformaat van Garmin is. Het GPX-formaat moet worden geïmporteerd in Garmin Basecamp. GPX-bestanden zijn bedoeld als universeel bestand en kunnen vaak ook met andere navigatiesoftware worden gelezen en op je navigatieapparaat worden gezet.

Mocht je een ander formaat van het routebestand nodig hebben, probeer dan eens het programma "GPS Babel". Dit programma heeft een ongelofelijk aantal conversie-formaten beschikbaar. Mogelijk dat je na vertaling eenvoudig de route kunt inladen.

Basecamp of Mapsource?

We raden aan om, als je dat nog niet hebt gedaan, over te stappen op Basecamp. Hoewel veel mensen nog gebruik maken van Mapsource, wordt dit niet meer ondersteund. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden in Basecamp. Het is wel even wennen :-)

Routes downloaden

De download van het route-bestand zal als zip-bestand beschikbaar zijn. Mochten er meerdere bestanden bij de route horen, bijvoorbeeld meerdere GPX-bestanden van de toertocht, of een bijlage met informatie, dan zullen deze allemaal in het Zip-bestand worden gezet.

Zip-bestanden kunnen eenvoudig worden uitgepakt op de computer.

Je kunt de route downloaden via de knop "Bijlage" in het desbetreffende evenement in de agenda.

Ontvlaggen

Een Garmin 660 reageert soms anders op een route dan een Garmin uit de 3xx-serie. Een Garmin 350 kan niet omgaan met te veel waypoints en wil dan dat je elk waypoint ook daadwerkelijk langsrijdt. Mis je een waypoint dan stoppen de aanwijzingen net zolang totdat je het waypoint wel bezoekt. Een 660 heeft daar geen last van.

Het is dus aan te raden om de route te "ontvlaggen". Je geeft dan aan dat, uitgezonderd het eerste en laatste punt (en een eventueel aangegeven stop voor koffie of lunch) er geen waarschuwing hoeft te worden gegeven. Dan blijft ook een Garmin uit de 3xx-serie goed werken.